Start Contact
Sumar
Stiri Stiri
Articole in presa Articole in presa
Interviuri Interviuri
Articole recomandate
Biografie
Repertoriu
Premii
Harta Romania
Harta Europa
Harta Terra
Filipissima
Iris
K1
Divines Divas
Optiuni
Grup stiri opera
Orase stiri
Linkuri opera
Linkuri utile
Linkuri Felicia Filip

Detalii stire 40

"Crizantema de Aur”, o romanţă fără de sfârşit

[ Autor Dana Andronie ]

[ Categoria Stiri ]
[ Data: 2012-11-01 ]
[ Localitatea Targoviste ]
[ Tara România ]
[ Sursa Jurnalul.ro ]

"Crizantema de Aur”, o romanţă fără de sfârşit

 40 De 45 de ani, "Crizantema de Aur” are loc fără întrerupere în Târgovişte, fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Festivalul este considerat o emblemă a muzicii româneşti şi un simbol al culturii şi valorilor autohtone.

Trofeul Crizantema de Aur i-a revenit lui Gheorghe Leordean, în timp ce premiul întâi i-a fost acordat interpretei Rodica Anghelescu. Locul II a fost ocupat de Raisa Bârnaz, iar locul III de Ina Cristea.

Premiul „Voce cu parfum de Crizantemă”, acordat, ca în fiecare an, de soprana Felicia Filip, i-a revenit lui Alexei Ștefanco. Premiul special acordat de către Școala de Artă Iași „Titel Popovici” a mers către Lilica Ioniță, în timp ce premiul special oferit de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural al Judeţului Dâmboviţa a fost acordat Casandrei Maria Hauşi. De asemenea, Municipiul Târgoviște a oferit un premiu special Eugeniei Moise Niculae, iar Consiliul Județean Dâmbovița a acordat un premiu Vioricăi Moraru.

Anul acesta au susţinut recitaluri: Corina Dragomir, Ianna&Distinto şi Silvia Goncear, Felicia Filip, Anca Ţurcaşiu, Doina Spătaru, Petre Geambaşu Band, Alexandru Mânzat şi Florin Răducanu, muzicianul de jazz al anului 2009, care şi-a creat un renume din proiectele în care îmbină muzică clasică cu jazz.

Dalila Cernătescu, cu un palmares internaţional extraordinar, cunoscută ca fiind un "copil minune”, este singura muziciană care interpreteză la nai "Primăvara” şi "Iarna” de A. Vivaldi, respectând tonalităţile originale. După ce a impresionat o lume întreagă pe marile scene internaţionale, aceasta a cucerit publicul din Târgovişte la "Crizantema de Aur”.

Într-un decor elegant, cu parfum de crizantemă şi romanţă, cei 45 de ani de tradiţie au fost readuşi în atenţia iubitorilor de muzică într-o expoziţie a afişelor de la fiecare ediţie a festivalului.

Personalităţi de marcă au onorat scena acestui festival ca invitaţi, începând cu artista poporului Ioana Radu, continunând apoi cu Ileana Sărăroiu, Angela Moldovan, Gică Petrescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu etc. Actori de renume au trecut pe acestă scenă ca prezentatori: Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Silviu Stănculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Ştefănescu, Natasa Rab, Adrian şi Adriana Titieni, Ştefan Velniciuc, Alexandra Velniciuc şi Adrian Păduraru.

Aşa cum spunea şi Murphy, "lucrurile se distrug proporţional cu valoarea lor”, iar noi, românii, am căpătat deprinderea de a ne distruge valorile culturale. Mă încântă faptul că ceea ce se întâmplă în fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, de 45 de ani încoace, este o excepţie de la regulă! Parafrazându-l pe Murphy, târgoviştenii pot spune (prin fapte) că lucrurile se pot păstra proporţional cu valoarea lor.

Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!

Numar afisari: 557


Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii pentru ca nu sunteti logat!

Alte titluri din aceeasi categorie

22-12-2017: Iris și Felicia Filip au aprins Casa Sindicatelor, de la Beethoven la zurgălăi și ”Strada ta”
Sub bagheta dirijorului Iulian Rusu, Orchestra Filarmonicii de Stat Botoșani a trecut alături de Felicia Filip de la clasicii Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart la ”Sanie cu zurgălăi” cu versuri inclusiv în limba franceză și ... [ continuare ]
Din categoria Stiri

28-07-2017: Felicia Filip, in concert la Vaslui
Duminica, 13 august 2017, in centrul civic al municipiului Vaslui, cu ocazia zilelor orasului, Felicia Filip va sustine un concert alaturi de trupele Iris si Vunk. ... [ continuare ]
Din categoria Stiri

23-05-2017: Felicia Filip se întâlnește joi cu elevii din Comandău
Cunoscuta și îndrăgita soprană Felicia Filip, directorul general al Operei Comice pentru Copii din București, merge joi la Comandău, pentru a se întâlni cu elevii Şcolii „Horn David”. Vizita acesteia are loc cu câteva or ... [ continuare ]
Din categoria Stiri

24-11-2016: Felicia Filip va fi în direct la Radio România Actualități
De la ora 11.30, Felicia Filip va fi în direct la Radio România Actualități, despre surprizele finalului de an la Opera Comică pentru Copii: premier㠔Spărgătorul de nuci”, inaugurare ”Patinoarul din Grădina lui Mo& ... [ continuare ]
Din categoria Stiri

13-12-2015: Rockolinde Simfonic
În luna decembrie, cadourile mult visate nu se lasă așteptate! Vestea bună se îndreaptă către iubitorii de concerte live, dar mai cu seamă către fanii trupei IRIS, căci pe 22 decembrie, la Sala Palatului, ace&# ... [ continuare ]
Din categoria Stiri

© Felicia Filip - Filipissima 2010-prezent

Dictionar   Meditatii   Creare site